LOVE IN US Lipizzaner horses by Alenka SLAVINEC

“Ljubezen je v nas in lipicanci te postavijo pred dejstvo, da jo čutiš, deliš in si to, kar si. Zato te lahko drugi čutijo in ljubijo točno takšnega, kot si, in ne takšnega, kot se od tebe pričakuje ali zahteva. Lipicanec te vabi, da se spoznaš in deliš sebe z drugimi, da deliš ljubezen v sebi. Čisto, iskreno ljubezen iz belega srca, ki jo vsak ima globoko v srcu.«

Umetniška zbirka grafik LJUBEZEN V NAS – LOVE IN US Lipizzaner horses by Alenka SLAVINEC je nastala ekskluzivno za Hotel Maestoso s hvaležnostjo in spoštovanjem do lipicanca, z vizijo bodočnosti pod okriljem Unesca.

Umetniška dela vabijo k doživljanju lipicanca v njegovi zibelki, Kobilarni Lipica, skozi subtilno vizualno pripoved o magičnih drevesih, posestvu, kraškem kamnu, drevoredih, belih ograjah, čredi lipicancev in seveda gracioznosti posameznega belega lipicanca. V njih se nenehno prepletata skupnost in individuum, ki se v sožitju časa in naravnih zakonov predaja duhu svobode, suverenosti, ljubezni, lojalnosti, moči, zaupanja in vere. Vse to vodi v popolnost miru in lepote, veselja, dostojanstva, integritete, brezskrbne mladosti, materinstva, doma in domovine. Čustva, ki vrejo iz lipicanca samega, so ubesedena z besedami v slovenščini in angleščini. Gledalca pritegnejo v svojo realnost energije, ki jo vsaka grafika izžareva. Tako se umetniška dela dotaknejo odnosa, partnerstva, ljubezni, predanosti, zaupanja, veselja, magičnosti, božanskosti, neoporečnosti in odločnosti.
V zbirki umetniških del je poleg lipicancev upodobljena britanska kraljica Elizabeta II. Njen portret se prepleta s podobo grive lipicanca, ki ji je bil podarjen ob obisku Lipice leta 2008. Ker je lipicanec prispodoba absolutne lepote in slovenstva, je v grafiki WORLD BEAUTY upodobljena tudi Maja Zupan, Miss Slovenije 2017. Grafika je bila uradno darilo in prispevek na dobrodelnem gala dogodku Lepota z namenom ob izboru Miss sveta leta 2017 v Shenzenu.

Alenka SLAVINEC, rojena na Ptuju, je mednarodno priznana vizualna umetnica, fotografinja, filmska producentka, okoljevarstvenica, šamanka, svetovna popotnica in fashionistka, ki se zavzema za svetovni mir in doseganje ciljevtrajnostnega razvoja Organizacije združenih narodov do leta 2030. Študij komunikologije je zaključila na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, na newyorški filmski akademiji New York Film Academy pa študij filmske produkcije.Mednarodno sodeluje s številnimi umetniki in organizacijami ter povezuje različne kulture v dialog svetovnega miru in varovanja narave, živali in človekovih pravic. Vsakega posameznika spominja na ljubezen, ki jo ima v sebi in naj se izraža v dobrobit vseh nas.

Alenka SLAVINEC: »Beseda postane stvarnost, zato je zame v umetniških delih zelo pomembna, tako v naslovu dela kot tudi v grafikah. Popelje te točno v bistvo umetniškega dela in ga obenem – hočeš, nočeš – brezkompromisno določi. Takšen odnos ima po mojem mnenju tudi konj, od tebe zahteva direktnost, iskrenost in prisotnost. S tem ti omogoči predanost trenutku in odpre tvoje srce, vodi te na pot ozdravljenja, da se napolniš z energijo pozitivnosti. Z lipicancem preprosto si tukaj in zdaj, podobno kot med ustvarjanjem fotografije.
V sebi nosi moč noči in svetlobo dneva, prihaja v mraku in zarji, daje možnost novega začetka in nadaljevanja najboljšega, kar je v nas. Poziva nas k osebnosti rasti in zahteva od nas ljubezen, ki je skupna vsem nam … spomniti nas želi na resnico. Lipicanec je tukaj in zdaj, bil je in bo. Ali smo dojeli, da smo noč in dan mi vsi? Ali resnično razumemo, da smo eno in hkrati vsak svoj? To me uči lipicanec, to božansko bitje, ki me vedno vrne v srce, domov.
Iskreno se zahvaljujem Hotelu Maestoso, Kobilarni Lipica, vsakemu posamezniku in seveda vsej čredi, da ste me sprejeli, mi dovolili čutiti in ustvarjati v srcu Slovenije ter s ponižnostjo in ponosom deliti moj pogled na lipicanca in Slovenijo s širnim svetom.«

  • Alenka Slavinec s Kobilarno Lipica sodeluje od leta 2010, ko so nastale njene fotografije za umetniško fotografsko razstavo SLOVENIA IN US Lipizzaner horses by Alenka Slavinec, posvečeno 20. obletnici samostojnosti Slovenije. Leta 2011 je razstavo v Washingtonu premierno odprl tedanji predsednik vlade Republike Slovenije Borut Pahor. V naslednjih letih je obkrožila svet (ZDA, Japonska, Kitajska, Makedonija,Kosovo, Srbija, Italija, Madžarska, Slovenijo, Egipt, Kuvajt …). 20 fotografij iz tega opusa predstavlja zgodbo mlade države Slovenije preko podob lipicancev.
  • Ob 30. obletnici samostojne Slovenijeje avtorica ustvarila umetniški film LJUBEZEN V NAS – LOVE IN US Lipizzaner horses by Alenka Slavinec, ki skozi zgodovino, sedanjost in prihodnost vabi gledalca, naj se poistoveti z belim konjem.